Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Oppskrifter
Ørret i basilikumsaus
Både mager og fet fisk er sunt! Fet fisk som laks, ørret, sild og makrell inneholder mye omega-3-fettsyrer, som mange få...
 
Flere oppskrifter
  • Utenlandske navn : 
    Ferskvanns- /sjøørret Salmo trutta Brown trout/Sea trout Truite d’Europe/Truit de mer Forelle/Meerforelle Regnbueørret Oncorhynchus mykiss Rainbow trout Truite arc-en-ciel Regenbogenforelle


Varebeskrivelse

Sesong: Mai-september. Oppdrettsørret omsettes hele året.
Størrelse: Ferskvannsørret opptil 80 cm. Sjøørret opptil 100 cm. Regnbueørret opptil 120 cm.

Fisken/Fisket
Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. De finnes i mange ulike former, og med ulikt levevis, bl.a. avhengig av miljøforholdene den lever under. Vi skiller mellom sjøørret/ ferskvannsørret, bekkørret (bekkerøye) og regnbueørret. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som «vanlig» ørret og er i samme slekt som atlantisk laks – med andre ord Salmo,  som betyr å sprette eller hoppe. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA ved slutten av forrige århundre. Slektsnavnet Onocorhynchus betyr for øvrig kroket nese. Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret. Den egner seg godt som oppdrettsfisk. I Norge oppdrettes ørret stort sett i sjøen, og den oppnår en betydelig vekt.

Vanlige fangstredskaper
Garn, fiskestang.

Anvendelse
Ørret omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk. Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes, sukkersaltes og spekes. Ørret passer godt til svært mange typer retter: rå til sushi og sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i wok- og gryteretter. Den kaldrøykte- og varmrøykte ørreten kan brukes som pålegg eller i salater, pasta eller andre kombinasjoner.

Næringsinnhold
Oppdrettsørret er i likhet med laksen en god ernæringsmessig fisk, med mye Omega-3-fettsyrer. Ørreten er også rik på vitaminene A og D.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no