Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Aktuelt
Rabarbratid

De sylige, friske og røde stilkene er best på våren og tidlig sommer. Og visste du at rabarbra er egentlig en gr...

 
Oppskrifter
Rabarbrasuppe
Rabarbrasuppe er nydelig, spesielt om sommeren når rabarbraen står i hagen og ber om å bli spist.
 
  • Oppbevaringstemperatur : 
    0 - 2°C

  • Oppbevaring : 
    Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.


Varebeskrivelse
Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Bruksområde
Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai.

Egenskaper
Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler.

Næringstabell
Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
90   % 65   16   94   g 0,2   g 0,1   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0,1   g 0,7   g 0,9   g 3,8   g 140   mg 280   mg 5   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
13   mg 0   µg 0   mg 0,03   mg 0,03   mg 0   µg 0,4   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
17   g 0,06   g 0   µg 0,2   g 12   mg 3   mg 0,3   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
7   µg 0,5   NE 0,3   mg 61   µg 0,5   g 0,2   g

Kvalitetskrav
Rabarbra skal være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp. Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket.

Råvareinformasjon fra frukt.no