Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny

Jordbærkyss

Den kriblende følelsen idet et stort, søtt, saftig sommerbær knuses mellom tennene og hele kroppen blir til et eneste stort smil.

Flere tusen varianter
I alt finnes det flere tusen varianter av jordbær, som botanisk sett er en nøtt. Teknisk sett er jordbær en oppsvulmet blomsterbunn med bitte små jordbærfrø, som altså er bitte små nøtter. Her hjemme vil vi helst at bærene skal være struttende blodrøde. Og det har sine fordeler.

 

Sunt og godt
Jordbær er nemlig proppfulle av antioksidanter, og det er særlig i det røde fargestoffet vi finner de sunne stoffene. Bærene er også en C-vitaminbombe i tillegg til at de inneholder flere typer B-vitaminer, vitamin A og K, kalium, folsyre, jern, jod, kobber, kalsium, magnesium og sink. Propp i deg, med andre ord! Helst rett fra åkeren.

  

Dristige jordbær
For noen er det hellig og urokkelig at jordbær skal nytes på tradisjonelt vis med sukker og fløte. For andre kan det anbefales å smaksette bærene på nye og spennende måter. Prøv med litt balsamico, kanel, basilikum eller lime. Eller hva med et stort saftig bær dyppet i smeltet sjokolade? Dristig til champagnen!

 

En blanding av jordbær- og rabarbrasyltetøy er nydelig på vaflene du serverer en varm sommerkveld. Denne blandingen er også god på bløtkaken eller i smoothien.

Sesongen for norske bær strekker seg fra de første sørnorske bærene kommer i mai, til de nordnorske strutter fullmodne et stykke ut i august. Er du skikkelig jordbærsugen resten av året får du kjøpt ferske eller frosne bær i butikken til alle årstider. Men ingenting smaker som de norske, fullmodne sommerbærene.

 

Øker sexlysten
Trenger du enda flere unnskyldninger for å spise jordbær? Her er en til: Jordbær øker sexlysten – både hos menn og kvinner. Forklaringen ligger i det høye sinkinnholdet i frøene. På de fleste fruktene fjerner vi frøene før vi spiser. På jordbæret spiser vi alt. Så hvis det er litt labert i kjærlighetslivet, er det bare å hive innpå en munnfull eller to med saftige, røde bær...