Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Aktuelt
Slik baker du brød

Hva er vel bedre enn smaken av et godt hjemmebakt brød? Det er ingen kunst å bake brød, og du har uendelige variasjon...

 
  • Utenlandske navn : 
    Triticum aestivum var. aestivum L


Varebeskrivelse

Hvete er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det.

 

I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden. Hvete krever lang vekstsesong og dyrkes stort sett på Østlandet og delvis i Trøndelag. Hvetemel har unike bakeegenskaper.

 

I 2007 sesongen ble det dyrket 381 000 tonn hvete i Norge, hvorav 303 000 tonn var av matkvalitet. Mengde som benyttes i matproduksjon kan variere fra år til år, men forbruket forventes å ligge mellom 60-75% årlig.


Egenskaper

Hvete inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne.Hvete inneholder i gjennomsnitt 80 prosent karbohydrater, 10-14 prosent protein, 2-3 prosent fett og 2-3 prosent fiber.